[Οι ερευνητές βρήκαν μια νέα τεχνική λιποδιάλυσης που ίσως βάλει τέλος στην παχυσαρκία.] Μπορεί η καύση του περιττού λίπους να είναι το ίδιο εύκολη με την αναπνοή; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες δείχνει ότι δεν είναι απίθανο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εμφύτευσαν σε ποντίκια ένα λιποδιαλυτικό «μεταβολικό μονοπάτι» που συναντάται σε βακτήρια και φυτά. Οι γενετικές μεταλλάξεις που προέκυψαν βοήθησαν τα πειραματόζωα να μετατρέπουν το λίπος σε διοξείδιο του άνθρακα και να παραμένουν λεπτά ενώ τρέφονταν με φαγητό που σε ανθρώπινους όρους θα χαρακτηριζόταν fast food! Η διαδικασία, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», εισάγει μια νέα προσέγγιση στην καταπολέμηση του προβλήματος της παχυσαρκίας στους ανθρώπους. Αν και απέχει πολύ από το στάδιο της δοκιμής της σε ανθρώπους, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές, ώστε με δανεισμό βιολογικών λειτουργιών από βακτήρια και άλλους οργανισμούς να επιτυγχάνεται καλύτερη υγεία στους ανθρώπους.
Για να δημιουργήσουν τα λιποδιαλυτικά ποντίκια οι ερευνητές εστίασαν σε μια μεταβολική στρατηγική που χρησιμοποιούν φυτά και βακτήρια και λέγεται «κύκλος γλυοξυλάτης». «Αυτό το μονοπάτι είναι σημαντικό ώστε το κύτταρο να μετατρέπει το λίπος σε σάκχαρο και χρησιμοποιείται όταν το σάκχαρο είναι άμεσα διαθέσιμο ή όταν πρέπει να μετατραπεί το λίπος που είναι αποθηκευμένο στους σπόρους των φυτών σε αξιοποιήσιμη ενέργεια» εξηγεί χαρακτηριστικά ο καθηγητής Βιομοριακής Μηχανικής του UCLA Τζέιμς Λιάο. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν είναι γνωστό γιατί τα θηλαστικά δεν χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη στρατηγική.
Ο κύκλος γλυοξυλάτης αποτελείται από μόλις δύο ένζυμα. Οι ερευνητές αρχικά εισήγαγαν γονίδια αυτών των ενζύμων από βακτήρια E.Coli σε καλλιεργημένα ανθρώπινα κύτταρα και διαπίστωσαν ότι έτσι αυξανόταν ο μεταβολισμός του λίπους στα κύτταρα. Η έκπληξη ήταν ότι αντί να μετατραπεί το λίπος σε σάκχαρο όπως γίνεται στα βακτήρια, στα ανθρώπινα κύτταρα το λίπος καιγόταν πλήρως σε διοξείδιο του άνθρακα! Οταν έκαναν το ίδιο και στα ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αυτά παρέμεναν λεπτά παρά την υπερφαγία.
Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ espressonews.gr
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου