Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Οι ύπουλες τροφικές αλλεργίες

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τις τροφικές αλλεργίες. Είναι ενδεικτικό ότι εκτιμάται πως αυτός ο τύπος αλλεργιών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Για το γεγονός έχει ενοχοποιηθεί η πολύ πρόωρη ένταξη διαφόρων τροφίμων στο διαιτολόγιο των μωρών, η υπερβολική υγιεινή, τα εξωτικά πιάτα αλλά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης αυτού του τύπου αλλεργίας έχουν παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με πολλά κρούσματα τροφικών αλλεργιών. Συγκεκριμένα, ένα παιδί του οποίου ο ένας γονέας είναι αλλεργικός έχει 30% με 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνει και το ίδιο αλλεργικό, ενώ αυτό το ποσοστό εκτοξεύεται μέχρι και στο 60% αν αλλεργικοί είναι και οι δύο γονείς. Πρέπει να διευκρινιστεί ωστόσο ότι κληρονομική δεν είναι η αλλεργία αλλά η αλλεργική ευαισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να μην είναι αλλεργικό στο ίδιο τρόφιμο που είναι και οι γονείς. Η τροφική αλλεργία δεν είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί την πρώτη φορά που θα καταναλώσει κανείς το τρόφιμο στο οποίο είναι ευαίσθητος. Μπορεί να την εκδηλώσει ξαφνικά, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση του τροφίμου. Επιπλέον, η αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί και χωρίς να το φάει κανείς. Η απλή επαφή ή η μυρωδιά του κάποιες φορές είναι αρκετή!

Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τις τροφικές αλλεργίες. Νούμερο 1 αλλεργιογόνο είναι το ασπράδι του αβγού ενώ ακολουθούν τα φιστίκια, το γάλα και το ψάρι. Στους ενηλίκους, τα ένοχα τρόφιμα είναι κατά κανόνα τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, ειδικά τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα φουντούκια, τα αχλάδια, τα μήλα κ.λπ. Οι βασικές εκδηλώσεις της αλλεργικής αντίδρασης είναι η δερματική (δερματίτιδα), η πεπτική (ναυτίες, εμετός, πόνοι στην κοιλιά και διάρροιες), οι αναπνευστικές (άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα) και η στοματική (δυσκολία στην κατάποση, πρήξιμο των χειλιών). Υπάρχουν βεβαίως και τα αναφυλακτικά σοκ, αυτά που είναι και τα πιο σοβαρά, αφού μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόρα.

Μεγάλο κεφάλαιο είναι και οι διασταυρούμενες αλλεργίες. Σε κάποιους αλλεργικούς, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού τους αντιδρά έντονα σε αλλεργιογόνα που έχουν παρόμοια δομή. Διασταυρούμενη αλλεργία είναι αυτή που συνδέει την αλλεργία στη γύρη και την αλλεργία σε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά ή ανάμεσα στα ακάρεα και στις γαρίδες ή στις τρίχες της γάτας και στο χοιρινό κρέας! Η γκάμα των πιθανών συνδυασμών αλλεργιών είναι ανεξάρτητη. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχει να κάνει ένας άνθρωπος με αλλεργίες είναι να πάει σε έναν ειδικό για να του κάνει έλεγχο ώστε να διαπιστωθούν όλα τα αλλεργιογόνα στα οποία είναι ευαίσθητος και στη συνέχεια να έχει κοντά του ΠΑΝΤΑ τα απαραίτητα φάρμακα για να αντιμετωπίσει εγκαίρως ένα αλλεργικό σοκ!


Η βασική διαφορά με τη δυσανεξία

Πρέπει να ξεκαθαριστεί η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην αλλεργία και τη δυσανεξία σε ένα τρόφιμο. Μπορεί η δυσανεξία να προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα μιας αλλεργίας, ωστόσο στην περίπτωσή της δεν υπάρχει εμπλοκή του ανοσοποιητικού. Στην αλλεργία, το ανοσοποιητικό αντιδρά εναντίον του αλλεργιογόνου παράγοντας συγκεκριμένα αντισώματα, τα IgE. Στη δυσανεξία, δεν συμβαίνει αυτό, οπότε και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ανθρώπου.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: