Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τις τροφικές αλλεργίες. Νούμερο 1 αλλεργιογόνο είναι το ασπράδι του αβγού ενώ ακολουθούν τα φιστίκια, το γάλα και το ψάρι. Στους ενηλίκους, τα ένοχα τρόφιμα είναι κατά κανόνα τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, ειδικά τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα φουντούκια, τα αχλάδια, τα μήλα κ.λπ. Οι βασικές εκδηλώσεις της αλλεργικής αντίδρασης είναι η δερματική (δερματίτιδα), η πεπτική (ναυτίες, εμετός, πόνοι στην κοιλιά και διάρροιες), οι αναπνευστικές (άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα) και η στοματική (δυσκολία στην κατάποση, πρήξιμο των χειλιών). Υπάρχουν βεβαίως και τα αναφυλακτικά σοκ, αυτά που είναι και τα πιο σοβαρά, αφού μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόρα.
Μεγάλο κεφάλαιο είναι και οι διασταυρούμενες αλλεργίες. Σε κάποιους αλλεργικούς, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού τους αντιδρά έντονα σε αλλεργιογόνα που έχουν παρόμοια δομή. Διασταυρούμενη αλλεργία είναι αυτή που συνδέει την αλλεργία στη γύρη και την αλλεργία σε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά ή ανάμεσα στα ακάρεα και στις γαρίδες ή στις τρίχες της γάτας και στο χοιρινό κρέας! Η γκάμα των πιθανών συνδυασμών αλλεργιών είναι ανεξάρτητη. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχει να κάνει ένας άνθρωπος με αλλεργίες είναι να πάει σε έναν ειδικό για να του κάνει έλεγχο ώστε να διαπιστωθούν όλα τα αλλεργιογόνα στα οποία είναι ευαίσθητος και στη συνέχεια να έχει κοντά του ΠΑΝΤΑ τα απαραίτητα φάρμακα για να αντιμετωπίσει εγκαίρως ένα αλλεργικό σοκ!
Η βασική διαφορά με τη δυσανεξία
Πρέπει να ξεκαθαριστεί η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην αλλεργία και τη δυσανεξία σε ένα τρόφιμο. Μπορεί η δυσανεξία να προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα μιας αλλεργίας, ωστόσο στην περίπτωσή της δεν υπάρχει εμπλοκή του ανοσοποιητικού. Στην αλλεργία, το ανοσοποιητικό αντιδρά εναντίον του αλλεργιογόνου παράγοντας συγκεκριμένα αντισώματα, τα IgE. Στη δυσανεξία, δεν συμβαίνει αυτό, οπότε και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ανθρώπου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου