Ξυπνάτε ιδρωμένοι και νιώθετε ένα σφίξιμο στο στομάχι πριν ακόμα ανοίξετε τα μάτια σας, γιατί σκέφτεστε τις υποχρεώσεις που έχετε στη δουλειά σας; Τότε καλύτερα να ακούσετε τα μηνύματα κινδύνου που σας στέλνει το σώμα σας, γιατί το εργασιακό στρες, όπως λένε οι ειδικοί, σκοτώνει την καρδιά!
Μάλιστα, το 50% του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να αποδοθεί στο στρες λόγω δουλειάς, ενώ έχει υπολογιστεί ότι οι εργαζόμενοι που πιέζονται ψυχολογικά εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας ή του «κακού αφεντικού» είναι και αντιπαραγωγικοί, καθώς λόγω των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που αναπτύσσουν απουσιάζουν έως και δεκαπέντε μέρες το χρόνο από την εργασία τους.
Αυτά τόνισε χθες ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, διευθυντής της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής «Cardio Athena 2009», που ξεκινάει αύριο στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Τα αρνητικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως το εργασιακό στρες, η χαμηλή κοινωνική και οικονομική κατάσταση και η κακή ψυχολογία, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μελέτες από την ομάδα Περιφερικών Αγγείων της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής έδειξαν ότι το ψυχολογικό στρες, ακόμα και όταν συμβαίνει για λίγα λεπτά, επιδεινώνει τη λειτουργία των αγγείων, ενώ αντίθετα η ευχάριστη διάθεση και το γέλιο τη βελτιώνουν. Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, θα ανακοινωθεί και η θετική επίδραση του ελαιόλαδου στη λειτουργία της καρδιάς. Σε μια σημαντική μελέτη της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου βρέθηκε ότι δύο ώρες μετά τη λήψη ελαιόλαδου από ασθενείς τα αγγεία τους έχουνν ήδη βελτιώσει τη λειτουργία τους, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή, συμπτώματα που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση όλων των συστημάτων του οργανισμού.
Οι μεσαιωνικές αντιλήψεις για την επιληψία
«Θα πρέπει επιτέλους οι γονείς, κυρίως από την επαρχία, να σταματήσουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους που υποφέρουν από επιληψία στα μοναστήρια και στις εκκλησίες και να απομυθοποιήσουμε την Ιερά Νόσο! Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την επιληψία». Με τα λόγια αυτά η δρ Κλημεντίνη Καραγεωργίου, διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» περιέγραψε χθες τις μεσαιωνικές αντιλήψεις που επικρατούν εν έτει 2009 στην ελληνική περιφέρεια για τους επιληπτικούς.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν 100.000 έως 120.000 άνθρωποι από επιληψία. Ανάμεσά τους υπολογίζεται ότι είναι περισσότερα από 30.000 παιδιά, όπως είπε ο δρ Στυλιανός Γιαννακόδημος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες με αφορμή το 6ο Ετήσιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τις Επιληψίες, το οποίο διοργανώνουν το Ειδικό Ιατρείο Επιληψιών και η Μονάδα Καταγραφής Κρίσεων του Νευρολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».
«Η επιληψία δεν είναι ψυχιατρική νόσος. Είναι μια σοβαρή νόσος του εγκεφάλου. Σήμερα έως και το 70% των ασθενών ελέγχεται πλήρως με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, ενώ τώρα πια έχουμε και μία ακόμη ουσία, τη λακοσαμίδη, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική» τόνισε ο κ. Γιαννακόδημος, ο οποίος είπε πως υπολογίζεται ότι περισσότερα από πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από την νόσο.
ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ espressonews.gr
Τετάρτη 1 Απριλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου