Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Quiz Πόσα ξέρετε τελικά για τη σωστή διατροφή;

1) Η μέση ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου είναι τα 800 mg. Ποιo τρόφιμο από τα παρακάτω την καλύπτει;posakseretetelika

α. 100γρ τυρί cheddar

β. 100γρ γιαούρτι με φρούτα με χαμηλά λιπαρά

γ. 100γρ βρασμένο σπανάκι

δ. 100γρ παγωτό(από γάλα) με 100γρ ξέρα βερίκοκα

2) Ποια από τις παρακάτω βιταμίνες παράγεται στο σώμα μας με τη βοήθεια του ηλίου;

α. βιταμίνη Α

β. βιταμίνη Β

γ. βιταμίνη C

δ. βιταμίνη D

3) Ποιο από τα παρακάτω τρόφιμα μειώνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου;

α. μακαρονάδα

β. μπριζόλα

γ. λιπαρό ψάρι

δ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα

4)Πόσο σκόρδο θα χρειαστεί να καταναλώνει ημερησίως κάποιος για να μειώσει την αρτηριακή του πίεση;

α. 1-2 σκελίδες

β. 3-4 σκελίδες

γ. 5-6 σκελίδες

δ. 15-20 σκελίδες

5) Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνει ημερησίως ένας ενήλικας;

α. 12γρ

β. 10γρ

γ. 8γρ

δ. 6γρ

Απαντήσεις

1) Α 100γρ cheddar περιέχουν 739mg ασβεστίου. Όλα τα παραπάνω τρόφιμα είναι καλές πηγές ασβεστίου απλά δεν είναι κοντά στη συνιστώμενη ημερησία ποσότητα.

2) Δ Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου (πηγές τα αυγά, το βούτυρο, τα παχιά ψάρια και το συκώτι)

3) Γ Τα λιπαρά ψάρια( σολομός, σκουμπρί, τόνος, κολιός, σκουμπρί, ρέγκα) περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, Σακχαρώδη Διαβήτη, κατάθλιψης, υπέρτασης, αρθρίτιδων, θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό απέναντι στις θρομβώσεις και τις φλεγμονές. Συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

4) Δ Το σκόρδο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερίνη και έχει αντιπηκτική και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο αν νομίζετε ότι καταναλώνοντας 1-2 σκελίδες σκόρδο την ημέρα θα καταφέρετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση κάνετε λάθος, διότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να καταναλώσετε τουλάχιστον 15-20 σκελίδες ημερησίως.

5) Δ Οι επιστήμονες συνιστούν ότι ένας ενήλικας πρέπει να καταναλώνει λιγότερο από 6γρ αλατιού ημερησίως. Δηλαδή όχι παραπάνω από 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού συνολικά.

από τη Ζοζεφίνα Δρακοπούλου moda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: