Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Τα αεροπλάνα πετούσαν και ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας κοιμόταν...

Θα μπορούσε να είναι σενάριο κωμωδίας ή ακόμη και ανέκδοτο. Σίγουρα όμως το περιστατικό που συνέβη χθες στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Μυτιλήνης κερδίζει το Οσκαρ ανευθυνότητας...

Ενας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που παρακοιμήθηκε (!) και δύο αεροπλάνα που για μισή και πλέον ώρα δεν μπορούσαν να προσγειωθούν και έκαναν βόλτες στον αέρα συνθέτουν το σκηνικό μιας απίστευτης ιστορίας, ευτυχώς χωρίς τραγικά αποτελέσματα.
Ο πανικός προκλήθηκε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου δύο αεροσκάφη δεν μπορούσαν να προσγειωθούν, καθώς δεν βρισκόταν στη θέση του ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, ο οποίος θα καθοδηγούσε τους πιλότους στη διάρκεια της προσέγγισής τους στον αεροδιάδρομο. Ετσι οι πιλότοι των αεροσκαφών υποχρεώθηκαν να κάνουν για αρκετή ώρα κύκλους πάνω από το νησί, μέχρι να τους δοθεί εντολή να προσγειωθούν.

Μόλις ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ενημερώθηκε για το περιστατικό έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει το θέμα για να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, ενώ παράλληλα ζητεί συγγνώμη από τους επιβάτες των δύο πτήσεων για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.

Σε ανακοίνωσή της η ΥΠΑ τονίζει: «Στις 06.30 π.μ. είχε προγραμματιστεί η άφιξη των πτήσεων SVK 2050 από τη Σλοβακία και OAL 570 από την Αθήνα. Η ώρα έναρξης λειτουργίας του αερολιμένα ήταν 05.30 π.μ. Ο ελεγκτής Εναερίου Κυκλοφορίας της πρωινής βάρδιας καθυστέρησε να προσέλθει στον αερολιμένα. Οταν τα δύο αεροσκάφη προσέγγισαν το αεροδρόμιο, κατευθύνθηκαν στον εναέριο χώρο αναμονής (holding) και τον απόλυτο έλεγχο των πτήσεων ανέλαβε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ).

»Η αναμονή διήρκεσε 25-30 λεπτά και στο διάστημα αυτό τα δύο αεροπλάνα πετούσαν με απόλυτη ασφάλεια. Στο αεροδρόμιο η κινητοποίηση υπήρξε άμεση και αποτελεσματική. Ετερος ελεγκτής ανέλαβε υπεύθυνα καθήκοντα και τα δύο αεροπλάνα προσγειώθηκαν στις 06.57 και 07.04 π.μ.».

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης λειτουργεί από τις 5.30 έως τις 23.00.
εσπρεσσο
ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: