Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

«Ρεσιτάλ» χρυσοδάκτυλων με πιστωτικές κάρτες

Σε έξαρση οι απάτες με τις πιστωτικές κάρτες, προειδοποιεί το ΙΝΚΑ.


Το ΙΝΚΑ αναφέρεται σε «κρούσμα» χρέωσης 105.000 δολαρίων σε πιστωτική κάρτα για αγορές που έγιναν στη Νέα Υόρκη, παρ' όλο που ο κάτοχος της κάρτας δεν πήγε ποτέ. Η συγκεκριμένη πιστωτική κάρτα είχε εκδοθεί από τη Citibank με πιστωτικό όριο μόλις 7.900 ευρώ.

Συναφώς, προκύπτουν ερωτήματα για το πώς έγιναν αγορές άνω των 100.000, χωρίς καν να ενημερωθεί ο κάτοχος. Επιπροσθέτως, πώς μπόρεσαν να γίνουν αγορές ακόμη και διαμαντιών, τη στιγμή που η ίδια τράπεζα διατείνεται ότι διαθέτει ειδική υπηρεσία έγκαιρης ειδοποίησης σε περίπτωση απάτης, αλλά και την υπηρεσία Citibank Alerts, η οποία ενημερώνει άμεσα για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με την κάρτα, μέσω μηνυμάτων sms.

Τα στοιχεία, που ανακοίνωσαν οι τράπεζες στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, δείχνουν τετραπλασιασμό των κρουσμάτων απάτης με κάρτες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα κρούσματα ανήλθαν σε 700 και αφορούσαν απάτες με χρεωστικές κάρτες (κυρίως σε ATMs) και με πιστωτικές κάρτες. Τα πλέον πρόσφατα κρούσματα αφορούν κυρίως υποκλοπή προσωπικών στοιχείων (αριθμός κάρτας, pin) και χρέωση με διάφορα ποσά από αγορές που έκαναν οι επιτήδειοι σε διάφορες χώρες. Ετσι, υπήρξαν περιπτώσεις Ελλήνων που την ίδια ημέρα εφμανίζονται να έχουν πληρώσει λογαριασμό σε ψαροταβέρνα της Ραφήνας και ταυτόχρονα να νοικιάζουν αυτοκίνητο στη Ρώμη.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: