Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Η sexy βασίλισσα του σκακιού


Την περασμένη Τετάρτη η 23χρονη Ρωσίδα αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι γυναικών.

Ποιος είπε ότι η ομορφιά δεν συνδυάζεται με την εξυπνάδα; Οποιος το είπε πάντως σίγουρα δεν γνώριζε την Αλεξάντρα Κοστένιουκ που, αν και μοντέλο, κατάφερε να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο σκάκι γυναικών.

Η 23χρονη, που έχει κάνει επιδείξεις ρούχων αλλά και φωτογραφήσεις μαγιό, θέλησε μέσα από την επαγγελματική ιδιότητά της να κάνει πιο glamorous το σκάκι, τη μεγάλη αγάπη της, και να δείξει ότι δεν είναι ένα σπορ που αφορά μόνο τους ατημέλητους σοφιστικέ κουλτουριάρηδες. Η Ρωσίδα δε για να γίνει ακόμα πιο πειστική πουλάει προκλητικές φωτογραφίες της, ενώ έχει φτιάξει και ένα βιντεάκι 36 λεπτών στο οποίο εμφανίζεται να κάνει γυμναστική στην παραλία του Μαϊάμι.

Αυτή η στάση της ωστόσο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους των παραδοσιακών παικτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Κοστένιουκ και τα επικοινωνιακά τεχνάσματά της αποσπούν την προσοχή από την ουσία και τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Η Κοστένιουκ όμως επιμένει ότι με τη νίκη της και τη στέψη της ως «Βασίλισσα του Σκακιού» κατάφερε να ακυρώσει όλες τις αρνητικές κριτικές.

«Το μόντελινγκ δεν είναι δουλειά. Είναι ένα χόμπι για μένα, όπως το διάβασμα. Δεν με προσδιορίζει. Αποφάσισα να προβάλω και αυτήν την πλευρά μου για να δείξω ότι το σκάκι μπορεί να είναι και διασκέδαση. Μπορεί να γίνει το ίδιο συναρπαστικό με το ποδόσφαιρο ή το τένις. Τα πράγματα αλλάζουν. Είμαι έξυπνη, οπότε μπορώ να παίξω σκάκι, και δεν είμαι άσχημη, οπότε μπορώ να είμαι και μοντέλο» λέει η ίδια χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Αλεξάντρα Κοστένιουκ δεν είναι τυχαία. Στα 14 χρόνια της έγινε γκραν μετρ στο σκάκι, γεγονός που την έκανε να είναι η πιο νεαρή γυναίκα με αυτόν τον τίτλο σε όλον τον κόσμο. Σύντομα έγινε γνωστή σε διεθνή κλίμακα, αφού έφτασε στους τελικούς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 2001 σε ηλικία 17 ετών και έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004. Την περασμένη Τετάρτη κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο σκάκι γυναικών, νικώντας την Κινέζα Χου Γιφάν.

Κ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: