Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Βελτιώνεται η σχέση των Ελληνίδων με το Διαδίκτυο

Έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας αποκαλύπτει ότι νεαρότερες Ελληνίδες είναι πιο εξοικειωμένες με το Διαδίκτυο.

Σημαντική ήταν η άνοδος στη χρήση του Διαδικτύου από τις Ελληνίδες μέσα στο 2008, ενώ ιδιαιτέρως εξοικειωμένες εμφανίζονται οι νεαρές Ελληνίδες με το Διαδίκτυο. Παραμένει όμως η ανάγκη βελτίωσης της σχέσης γυναικών-Διαδικτύου στις Ελληνίδες των μεγαλύτερων ηλικιών και σε όσες διαμένουν σε αγροτικές περιοχές. Οι Ελληνίδες εξάλλου εμφανίζουν τον υψηλότερο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στη χρήση του Διαδικτύου, σε σχέση με το γυναικείο πληθυσμό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλα αυτά συνεχίζουν να υπολείπονται αρκετά του μέσου όρου της ΕΕ27.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας ενόψει της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» στις 8 Μαρτίου. Σημαντική άνοδος στη χρήση του Διαδικτύου από τις Ελληνίδες σημειώθηκε το 2008, αν και ο ανδρικός πληθυσμός εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα στη χώρα μας.

Ειδικότερα: Για μια ακόμη χρονιά οι άνδρες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά από τα αντίστοιχα των γυναικών στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το Διαδίκτυο, το ποσοστό των γυναικών που το χρησιμοποιεί εκτιμάται στο 32% έναντι 46% στους άνδρες. Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2005-2008), τα ποσοστά των ανδρών και γυναικών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ σημαντική άνοδος, της τάξης των 12 και 10 περίπου ποσοστιαίων μονάδων για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, καταγράφεται για το έτος 2008.

Οι γυναίκες που διαμένουν στα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας, χρησιμοποιούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις νέες τεχνολογίες (46% στην Αθήνα και 41% στη Θεσσαλονίκη) από ό,τι οι γυναίκες κάτοικοι αστικών και αγροτικών περιοχών (27% και 23% αντίστοιχα).

Η απόσταση μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τη χρήση του Διαδικτύου μειώνεται σημαντικά στις νεαρότερες ηλικίες με την πάροδο των χρόνων. Ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 16-25 ετών, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώνεται από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες το 2005, στις δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες το 2008.

Η σύγκλιση των δύο φύλων, εντός της συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας, διαπιστώνεται όχι μόνο στα μητροπολιτικά κέντρα αλλά και στις αστικές και αγροτικές περιοχές. Η τάση αυτή, κατά το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ, δημιουργεί αισιόδοξα μηνύματα ως προς την ισότιμη χρήση των νέων τεχνολογιών από τα δύο φύλα στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα στις μεγαλύτερες ηλικίες, η απόσταση μεταξύ των δύο φύλων είναι μεγαλύτερη και φαίνεται να ενισχύεται τα τελευταία έτη, ενώ στις γυναίκες ηλικίας 36-55 ετών παρατηρείται αρκετά πιο χαμηλή χρήση του Διαδικτύου σε σχέση με τους άνδρες.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα χρήσης του Διαδικτύου, το 58% των γυναικών χρηστών χρησιμοποιούν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά το Διαδίκτυο, σημειώνοντας την τετραετία 2005-2008 αύξηση της τάξεως των 12 περίπου ποσοστιαίων μονάδων. Το σπίτι και η εργασία συνεχίζουν να είναι οι κύριοι τόποι πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, ενώ οι χώροι εκπαίδευσης εξακολουθούν να αποτελούν σημεία πρόσβασης όπου οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες.

Η αναζήτηση πληροφοριών για υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς και η αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραμένουν οι κύριοι λόγοι χρήσης Διαδικτύου και για τα δύο φύλα. Όπως έχει καταγραφεί και σε προηγούμενες μετρήσεις του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, οι υπηρεσίες σχετικά με ταξίδια και διαμονή, την αναζήτηση εργασίας ή την αποστολή βιογραφικού σημειώματος για κάποια εργασία, εξακολουθούν να αξιοποιούνται κυρίως από το γυναικείο πληθυσμό.

Επίσης οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τους άνδρες στη χρήση του Διαδικτύου για αναζήτηση πληροφοριών υγείας και εκπαίδευσης όπως πληροφορίες για κάποια επίσημη βαθμίδα εκπαίδευσης (σχολείο, πανεπιστήμιο κλπ.), για επιμόρφωση και κατάρτιση, για προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Σε σύγκριση με το γυναικείο πληθυσμό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι το 45% των Ελληνίδων χρησιμοποιούν Η/Υ, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ27 είναι 63%. Το ποσοστό των Ελληνίδων χρηστών του Διαδικτύου εξακολουθεί και το 2008 να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ-27, καθώς η τριμηνιαία χρήση του Διαδικτύου από το γυναικείο πληθυσμό στην Ελλάδα εκτιμάται στο 32%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ27 είναι 59%.

Ωστόσο ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής (CAGR) της χρήσης του Διαδικτύου για την τετραετία 2005-2008 από τις Ελληνίδες εκτιμάται στο 29,4% και είναι ο πιο υψηλός που σημειώνεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ για το μέσο όρο της ΕΕ-27 υπολογίζεται στο 11,7%. Ο υψηλός μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για τις Ελληνίδες αναδεικνύει την τάση σύγκλισης με το γυναικείο πληθυσμό των ευρωπαϊκών χωρών που ήδη εμφανίζουν πολύ υψηλή διείσδυση στη χρήση του Διαδικτύου και ως εκ τούτου παρουσιάζουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: