Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Οι μισοί βορειοελλαδίτες κινδυνεύουν από έμφραγμα η εγκεφαλικό

Από αθηροσκλήρωση κινδυνεύουν οι μισοί βορειοελλαδίτες! Πέντε στους δέκα έχουν υψηλή χοληστερίνη, ενώ τέσσερις στους δέκα είναι υπέρβαροι και έχουν αρτηριακή υπέρταση. Με βάση αυτές τις... επιδόσεις, οι κάτοικοι του Βορρά έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να πάθουν αθηροσκλήρωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα, στεφανιαία νόσο, αλλά και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η έρευνα που πραγματοποίησε τα τρία τελευταία χρόνια, σε δείγμα 3.000 ατόμων από διάφορες μεγάλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος εκπέμπει σήμα κινδύνου για τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς τα στοιχεία της είναι αποκαρδιωτικά. «Στόχος μας ήταν να καταγράψουμε τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση. Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι με το πέρασμα των χρόνων οι Ελληνες αμελούν όλο και περισσότερο την υγεία τους. Είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα πρόληψης με βάση την ολιγοθερμική δίαιτα, αλλά και θεραπευτικά μέτρα με βάση τη λήψη φαρμάκων σε σοβαρές περιπτώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ Απόστολος Ευθυμιάδης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό είναι μια σοβαρή πιθανότητα για τους μισούς βορειοελλαδίτες και το ενδεχόμενο αυτό γίνεται ακόμη πιο σοβαρό όσο δεν τρέφονται σωστά, δεν ασκούνται και δεν επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό για εξετάσεις.

Το 55% των ερωτηθέντων χρόνια είχαν δυσλιπιδαιμία, αλλά μόλις το 42% ακολουθούσαν σχετική θεραπευτική αγωγή. Το 42% είχαν αρτηριακή υπέρταση, ενώ το 40% ήταν υπέρβαρο και το 28% παχύσαρκο. Επίσης, το 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ενεργοί καπνιστές, το 14% είχε σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ένα μικρό ποσοστό 6,4% ήταν στεφανιαίοι άρρωστοι.

ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ espresonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: