Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την πρώτη προσπάθεια μιας ομάδας μόνιμων αξιωματικών για την ίδρυση συνδικαλιστικού σωματείου στις Ενοπλες Δυνάμεις, που έληξε άδοξα με παρέμβαση του τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Διώτη. Ομως τώρα ανοίγει διάπλατα ένας εναλλακτικός δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των στρατιωτικών, με τη δικαστική αναγνώριση ενός νέου -μη συνδικαλιστικού- σωματείου το οποίο έχουν ήδη αποδεχθεί τα πολιτικά κόμματα.
Ο Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων πήρε θετικά μηνύματα από τα κόμματα της Βουλής μετά την υπ' αριθμόν 1575/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο θεώρησε νομότυπη τη δημιουργία του και ενέκρινε το καταστατικό του. «Ο Σύνδεσμος δεν αποτελεί συνδικαλιστικό φορέα και δεν έχει πολιτικά κίνητρα. Ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα των στελεχών, τον τρόπο προώθησής των προβλημάτων τους και την επίλυσή τους. Μέλη του είναι όλοι οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και απόστρατοι, ανεξαρτήτως κομματικών “πιστεύω”, σώματος και βαθμού…» αποκαλύπτει ο εκ των ιδρυτών του ΣΥΣΜΕΔ, συνταγματάρχης Σπύρος Σταματόπουλος. Η επαφή με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη θα καθορίσει πώς θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το νεοσύστατο σωματείο - μια συνάντηση που ο πρόεδρός του, λοχαγός Ανέστης Τσουκαράκης έχει ζητήσει εγγράφως από τις 9 Φεβρουαρίου, χωρίς ακόμη να έχει πάρει απάντηση!
Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου αιφνιδιάστηκαν από την απρόσμενη εξέλιξη. Στο παρελθόν είχαν αντιταχθεί στη δημιουργία συνδικαλιστικού κινήματος στις Ενοπλες Δυνάμεις και τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζουν τρόπους για να φρενάρουν τη λειτουργία του ΣΥΣΜΕΔ, με το επιχείρημα ότι η παράγραφος 2 του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιορίζει το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι όταν πρόόκειται για την εθνική και τη δημόσια ασφάλεια!
Το 2005 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την 5265/2005 απόφασή του είχε κάνει δεκτή την αίτηση ίδρυσης της Ενωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ομως, τον Ιανουάριο του 2006 ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης υπέβαλε έφεση στο Εφετείο Αθηνών και πέτυχε αναστολή της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι έγινε κακή ερμηνεία του Συντάγματος, που επιτρέπει το συνδικαλισμό στα σώματα ασφαλείας.
Αυτή τη φορά, όμως, στο καταστατικό λειτουργίας του σωματείου δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «συνδικαλισμός» ή κάποια έννοια που να μπορεί να ερμηνευτεί ως απόπειρα παρέμβασης στις συνθήκες εργασίας! «Ο ΣΥΣΜΕΔ προωθεί τα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην αναγκάζονται να προσφεύγουν στα πολιτικά γραφεία. Αυτό ίσως ενοχλεί κάποιους που θέλουν τους στρατιωτικούς δέσμιους των κομμάτων» λέει ο Σπύρος Σταματόπουλος και προσθέτει: «Είναι αδιανόητη για μας η παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας και εκτέλεσης της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων».
Tι προβλέπει το καταστατικό
Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του σωματείου, σκοποί της ίδρυσής του είναι:
- H επαγγελματική, πολιτιστική και κοινωνική εξύψωση των μελών του και η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους.
- Η διαρκής μελέτη, συλλογή δεδομένων και ενημέρωση των μελών σε σχέση με το ισχύον νομικό καθεστώς και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του έργου τους.
- Η μελέτη και η εισήγηση μέτρων για την προαγωγή της επαγγελματικής επάρκειας, την ηθικοκοινωνική κατοχύρωση και τη βελτίωση των συνθηκών έναρξης, διαδρομής και πέρατος της σταδιοδρομίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Οι δράσεις που προβλέπονται αφορούν τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών συμμετοχής σε θέματα, προβλήματα, ανάγκες και καταστάσεις ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα και σημασίας, τη συνεργασία με ΜΚΟ προς χάρη του γενικού συμφέροντος, τη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας και Αλληλεγγύης και τη διαρκή ανταλλαγή απόψεων για τις ιδιαιτερότητες του έργου που επιτελούν.
espressonews
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου