Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Αποκλειστικό: Οι «Νέοι Φάκελοι» ταξίδεψαν στα Σκόπια

Η Σοφία Παπαϊωάννου μάς μιλά για τις δύσκολες σχέσεις Ελλάδας - Σκοπίων με αφορμή τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στα Σκόπια.

Τι θα μας παρουσιάσουν οι «Νέοι Φάκελοι»;
Την επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, οι «Νέοι Φάκελοι» αποκαλύπτουν το προφίλ του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι και παρουσιάζουν μια μεγάλη έρευνα για την πολιτική κατάσταση και το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Παράλληλα θα παρουσιάσουμε ένα ρεπορτάζ για τα βιβλία της Ιστορίας στην Κύπρο και το πώς ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν αλλάξει εδώ και τέσσερα χρόνια τα βιβλία τους αφαιρώντας τα εθνικιστικά αποσπάσματα, οι Κύπριοι αρνούνται να κάνουν το ίδιο...

Πού εστιάζει η έρευνά σας;
Η έρευνα εστιάζει στην προσωπική και πολιτική πορεία που οδήγησε τον Γκρουέφσκι στο να διατηρεί μία τόσο εθνικιστική στάση, πιστεύοντας πραγματικά ότι αυτός και ο λαός του είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, εστιάζουμε στη σημαντική στάση που φαίνεται ότι θα κρατήσουν οι Αλβανοί των Σκοπίων αλλά και οι Αμερικανοί σε περίπτωση που επικρατήσει ο υποψήφιος του Γκρουέφσκι στις προεδρικές εκλογές. Εξηγούμε επίσης γιατί οι κάτοικοι των Σκοπίων πίστεψαν στο νέο εθνικιστή πολιτικό και φανερώνουμε το πώς και πότε μπορεί να δούμε ανατροπές στην πολιτική ζωή της χώρας.

Τι ακριβώς θα μας αποκαλύψετε για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι;
Οι «Νέοι Φάκελοι» πήραν συνεντεύξεις, αλλά μίλησαν και off the record με πολλούς ανθρώπους του στενού οικογενειακού και επαγγελματικού κύκλου του Γκρουέφσκι. Θα προβάλουμε σπάνιο οπτικό υλικό από όλη τη ζωή του και θα εξηγήσουμε το πώς και γιατί εξελίχτηκε στον πιο εθνικιστή πολιτικό των Σκοπίων. Πόσο επηρεάστηκε από την καταγωγή του πατέρα του, από την Αχλάδα της Φλώρινας, αλλά και πώς έχει καταφέρει να διοικεί απολυταρχικά τα Σκόπια.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην έρευνά σας;
Σε μία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος του Γκρουέφσκι μιλούσαμε αρχικά όλη η ομάδα των «Νέων Φακέλων» μεταξύ μας στα αγγλικά. Όταν μας ξέφυγαν λίγα ελληνικά μάς περικύκλωσαν άντρες των μυστικών υπηρεσιών και μας έκαναν έλεγχο.

Ποια είναι η προοπτική των σχέσεών μας με τα Σκόπια;
Ο Γκρουέφσκι και ο εκλεκτός του Γκεόργκι Ιβάνοφ, που φαίνεται ότι θα εκλεγεί στο δεύτερο γύρο, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει την εθνικιστική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας που δεν οδηγεί σε κανένα συμβιβασμό ή λύση. Ο Γκρουέφσκι έχει παγιδευτεί στη δική του προπαγάνδα.

Μπορείτε να μας δώσετε το στίγμα των θεμάτων που θα θίξουν οι «Νέοι Φάκελοι» στις επόμενες εκπομπές σας;
Θα δώσουμε περισσότερη έμφαση σε εσωτερικά θέματα της Ελλάδας και ετοιμάζουμε μία μεγάλη εκπομπή για την οικονομική κρίση και το πώς επηρεάζεται ή θα επηρεαστεί η χώρα μας.

7merestv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: