Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Απεργία μοντέλων

Μοντέλα... αγνοούνται, πρακτορεία ανοίγουν πόλεμο με σχεδιαστές και ο λαμπερός κόσμος της μόδας «θολώνει». Το «κραχ» απειλεί ευθέως το επόμενο αθηναϊκό Fashion Week! Από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου πολλοί γνωστοί Ελληνες ντιζάινερ θα προβάλουν τις κολεξιόν τους για τον ερχόμενο χειμώνα στην «Τεχνόπολη», όμως κανείς δεν εγγυάται ότι θα υπάρξουν όσα μοντέλα χρειάζονται για να πρωταγωνιστήσουν στα ντεφιλέ τους. Γιατί; Πολύ απλά, τα πρακτορεία μόδας δεν έχουν πληρωθεί ακόμα από το περσινό Fashion Week και τα μοντέλα απειλούν ακόμη και με πορείες διαμαρτυρίας! Οι υπεύθυνοι των εταιρειών που προμηθεύουν ανθρώπινο δυναμικό για τις επιδείξεις δεν είναι διατεθειμένοι να στείλουν τα κορίτσια και τα αγόρια τους στο event, κάτι που πιστοποιείται και από σχετική επιστολή που λάβαμε από τον ΣΑΜΕ (Σύλλογος Αντιπροσώπων Μοντέλων Ελλάδας) την οποία υπογράφουν δεκατρία από τα πιο γνωστά πρακτορεία της χώρας.

Ο Μάκης Τσέλιος, που θα παρουσιάσει τη δουλειά του στο Fashion Week, μιλάει για μποϊκοτάζ. «Προσπαθούν να μποϊκοτάρουν την Εβδομάδα Μόδας. Λειτουργούν εκβιαστικά. Αυτό γίνεται γιατί η εταιρεία παραγωγής με την οποία συνεργαστήκαμε την προηγούμενη φορά δεν είχε πληρώσει. Τα πρακτορεία περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά εμείς οι σχεδιαστές δεν φταίμε, γιατί δεν τους χρωστάμε τίποτα. Μάλιστα, παίρναμε extra μοντέλα -δηλαδή όχι σε συνεννόηση με πρακτορεία- και τα πληρώναμε από την τσέπη μας. Οσο για τους άντρες μοντέλα, πάντα οι σχεδιαστές ήμασταν εκείνοι που τους πληρώναμε. Αναγκαζόμαστε να φέρουμε μοντέλα από τη Σερβία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία, αφού οι Ελληνίδες δεν θέλουν να συμμετάσχουν».
«Θα βγούμε στους δρόμους»

Τα πρακτορεία τους, όπως υποστηρίζουν τα μοντέλα, ασκούν βέτο. Η Νεσχάν Μουλαζίμ τονίζει: «Δεν θα δουλέψω, γιατί δεν μπορώ να χαλάσωω τις σχέσεις μου με το πρακτορείο μου. Αν αγνοήσουμε τους εργοδότες μας, θα μας διώξουν. Αν δεν πληρωθούν όμως, θα μπουν μέσα. Είμαι διατεθειμένη να υποστηρίξω τα δικαιώματά μου ως μοντέλο. Θα κατέβω ακόμα και σε πορεία, αρκεί να είναι μια συλλογική απόφαση. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί». Η Αντζελα Ευριπίδη συμπληρώνει: «Δεν θα συμμετάσχω στο Fashion Week γιατί το πρακτορείο μου δεν έχει πάρει λεφτά από την περσινή συμμετοχή μου στο Fashion Week». «Δεν μπορώ να συμμετάσχω από τη στιγμή που χρωστάνε λεφτά στο πρακτορείο μου» λέει και η Βάσω Κολλιδά.

Ο Δαυίδ Σαμαράς, πάλι, τονίζει: «Τα πρακτορεία συμπεριφέρονται απαράδεκτα απέναντι στους Ελληνες σχεδιαστές. Εχοντας την εμπειρία χρόνων και τη βοήθειά τους όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στο χώρο, αποφάσισα να συμμετάσχω στην Εβδομάδα Μόδας. Δεν φταίνε οι σχεδιαστές που υπάρχει οικονομική κρίση, άλλοι δεν τους πληρώνουν. Ομως θα κατέβω και σε πορεία προκειμένου να υποστηρίξω τα δικαιώματα των μοντέλων».

Ο επιχειρηματίας του οίκου μόδας Kathy Heyndels, Γιάννης Τόγκος επισημαίνει: «Ολα τα πρακτορεία έχουν ενημερωθεί ότι μόλις πληρώσουν οι χορηγοί, το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Τουρισμού, θα πληρωθούν. Η στάση τους είναι απαράδεκτη. Δεν φταίμε που έχουν καθυστερήσει να εισπραχθούν χρήματα. Αυτή την εποχή, εξάλλου, υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Προκειμένου όμως να εισπράξουν γρηγορότερα, λειτουργούν εκβιαστικά. Μίλησα με την Εβελίνα Παπαντωνίου, που μου είπε πως θα συζητούσε με το πρακτορείο της για τη συμμετοχή της στην Εβδομάδα Μόδας, αλλά και με την Κλεοπάτρα Φαρή. Ούτε κι εκείνη γνωρίζει τι θα κάνει».

Ο Σπύρος Δερβενακιώτης, τέλος, ιδιοκτήτης του πρακτορείου μοντέλων «Α1», εκφράζει την αισιοδοξία του για το «μοντελοπόλεμο»: «Υπήρξε ένα πρόβλημα, όμως πλέον έχει λυθεί. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές οφείλονται στη γενικότερη οικονομική κρίση. Θέλω να τονίσω, πάντως, ότι αυτό το Fashion Week δεν το διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας». (Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Ανάπτυξης, με τη συνεργασία του ΕΛΚΕΔΕ-Κέντρου Τεχνολογίας και Σχεδιασμού.)

Θέλετε και το κερασάκι που... πιστοποιεί την οικονομική κρίση στη μόδα; Στη διάρκεια του event θα λειτουργεί στην «Τεχνόπολη» μπουτίκ απ' όπου το κοινό θα μπορεί να αγοράσει επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ σε... πολύ χαμηλές τιμές.


ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια: